Minggu, 23 Agustus 2015

Cap Cay Udang - Shrimp and Vegetable Stir Fry



There are various Indonesian dishes that are influenced by Chinese cooking as a result of cultural blending between the Chinese merchants and the locals in the past. We have bakso (meatball soup), bakmi (meatball and noodle soup), bakpao (steam buns), cap cay (vegetable stir fry), etc.
Ada beragam makanan indonesia yang dipengaruhi oleh masakan Cina karena adanya perleburan budaya antara para pendatang dari Cina dan penduduk pribumi di masa lalu. Sebut saja di antaranya bakso, bakmi, bakpao, cap cay, dll.

From all of the dishes, the one that is so popular is the colorful Cap Cay or Vegetable Stir Fry. It is served in restaurants, at homes, and even at the buffet in wedding events. It's our favorite, not only because it is so easy to make, it also is packed with nutrition, thanks to the various veggies in it.
Dari semua tersebut, makanan yang sangat populer adalah si cap cay yang penuh warna. Makanan ini disajikan di restoran, di rumah, bahkan di hidangan acara pernikahan. Makanan yang satu ini merupakan kesukaan kami, bukan karena gampang dibuat, tapi juga karena cap cay penuh nutrisi dari banyaknya sayuran di dalamnya.
Basically, you can use any vegetables that you have in hand. For me personally, i always have the carrot and the bok choy. You can always add chicken or seafood, though the vegetarian version with button mushrooms is just as delicious.
Pada dasarnya Anda bisa menggunakan sayuran apa saja yang Anda punya. Saya sendiri selalu memakai wortel dan pok choy. Anda juga bisa menambahkan daging ayam atau makanan laut, walaupun cap cay versi vegetarian dengan jamur kancing saja pun sama enaknya.
For me, what should never be missed are the aromatics like ginger and garlic, resulting in a  fragrant and distinctly tasteful stir fry.
Menurut saya, bahan yang tidak boleh ketinggalan adalah bahan pemberi aroma seperti jahe dan bawang putih, yang membuatnya wangi dan punya rasa enak yang khas.

Here is the recipe:

Cap Cay Udang 
Shrimp and Vegetable Stir Fry

Ingredients:
1. Shrimp,100 gr . Peel and devein.
2. Carrot, 100 gr.  Slice.
3. Bok choy, 100 gr . Cut the stalks from the leaves
4. Wood ear mushroom, 25 gr. Soak in hot water and slice.
5. One egg (i use one leftover egg white)
6. One small onion. Slice
7. Garlic, 6 cloves. Chop
8. Ginger, 1 cm. Bruise
9. Oyster sauce, 1 tbspn.
10. Sesame oil, 1 tspn.
11. Salt, 1/2 tspn.
12. Pepper powder, 1 tspn.
13. Cornstarch, 1 tbspn dilute in 2 tbspn water
14. Chicken stock, 100 ml
15. Oil for stir frying, 2 tbspn

Ingredients:
1. Udang, 100 gr.kupas dan buang uratnya.
2. Wortel, 100 gr. Iris
3. Pok choy, 100 gr . Potong dan pisahkan batang dan daunnya
4. Jamur kuping, 25 gr. Rendam dalam air panas dan iris.
5. sebutir telur (saya menggunakan satu putih telur sisa)
6. Satu buah bawang bombay ukuran kecil, iris.
7. Bawang putih, 6 siung. cincang.
8. Jahe, 1 cm. memarkan.
9. Saus tiram, 1 sdm.
10. Minyak wijen, 1 sdt.
11. Garam, 1/2 sdt.
12. Merica bubuk, 1 sdt.
13. Tepung maizena, 1 sdm. larutkan dalam 2 sdm air.
14. Kaldu ayam, 100 ml
15. Minyak untuk menumis, 2 sdm.

Instructions:
1. In a medium high heat, heat the oil in the pan, then add onion, garlic and ginger. Stir fry until fragrant and translucent. Add the egg, stir well.
Menggunakan api sedang, panaskan wajan dan tumis bawang bombay, bawang putih serta jahe. tumis hingga harum dan trasnparan. tambahkan telur, aduk rata.
2. Add the shrimps, stir for a couple of minutes until they turn pinkish.
tambahkan udang, aduk selama beberapa saat sampai berubah warna menjadi agak merah muda.

3. Add the carrot and the wood ear mushroom. Add thr oyster sauce and pour in the chicken stock. Let simmer for a couple of minutes.
Tambahkan wortel dan jamur kuping. masukkan saus tiram dan tuang kaldu ayam. didhkan selama bebrapa menit.
4. Add the bok choy stalks, stir well, then followed by the leaves. Finally, add the salt, pepper, and sesame oil. Simmer for another 5 minutes and turn off the heat.
tambahkan batang pok choy, aduk rata, lalu diikuti oleh daunnya. terakhir, tambahkan garam, merica bubuk dan minyak wijen.
5. Remove the vegetable stir fry from the pan since the heat will continue cooking them. Serve earm with warm steamed rice. Enjoy!
Angkat dari wajan karena panasnya akan terus memasak sayurannya. sajikan cap cay dengan nasi hangat. selamat menikmati!

Tidak ada komentar:

Posting Komentar